↑ Return to Cikkek

A jóga mindenkié

Manapság szerencsére egyre nagyobb ismertségnek örvend a jóga. Hatásairól, előnyeiről ír az újság,  sőt bizonyos magazinok és tv műsorok be is mutatják a gyakorlatokat. Egyre több jógaterem nyílik, tehát joggal gondolhatnánk azt, a jóga mindenki számára elérhető, a jóga mindenkié. Ez az utóbbi állítás azonban még koránt sem igaz.

Rendszeres jógagyakorlóként vagy esetleg oktatóként egyre és egyre nagyobb kihívást igénylő ászanák (testtartások) végrehajtására törekszel – ez egyébként teljesen természetes, hiszen a fejlődés fontos!- és ha fénykép is készül az utókornak, akkor leginkább bonyolultabbnál bonyolultabb pózokban örökítjük meg magunkat. Igen ám, de ha valaki olyan találkozik ezekkel a képekkel, aki még soha nem jógázott, netán soha nem végzett semmilyen testmozgást, joggal gondolhatja azt, hogy neki ez egyáltalán nem fog menni.

Ez sarkallt arra, hogy megmutassam, minden gyakorlatot lehet bonyolultabban és könnyebben is végrehajtani úgy, hogy azért megtartsuk, megőrizzük áldásos hatásait. Ha tehát eddig bizonytalan voltál a jógával kapcsolatosan bármilyen egészségügyi probléma miatt (túlsúly, térdfájás, gerincsérv, stb..), vagy úgy érezted, nem neked való, mert nem vagy elég hajlékony, akkor itt a bizonyíték, a jóga mindenkihez és mindenkinek szól!

Néhány ászanán keresztül mutatom meg, mire is gondoltam:

Padahastasana – Kezek a lábhoz póz

jóga mindenkié

Utthita – Trikonasana – háromszögállás

jóga mindenkié

Virabhadrasana 1. – harcos póz 1.

jóga mindenkié

Virabhadrasana 3. – harcos póz 3., avagy mérlegállás

jóga mindenkié

Parsvakonasana – oldalsó szögtartás

jóga mindenkié

Utthita Hasta Padangustasana

jóga mindenkié

Paschimottanasana – ülésből előredöntés és könnyített változatai

jóga mindenkié

Salamba Sarvangasana – gyertyaállás, vagy helyettesítői (kis jógahíd, fél gyertyaállás)

jóga mindenkié

Sirsasana – fejenállás, vagy helyettesítői (fordított fél fa póz, delfinpóz)

jóga mindenkié

Ne hezitálj tehát tovább, tedd te is a jógát a mindennapjaid részévé, hogy elindulhass egy egészségesebb test és lélek felé, végső soron pedig Önmagad felé…

Nagy Orsolya