Szív csakra – Anahata csakra

“A szívednek nem mások felé kell kinyílnia. A szívednek saját magad felé kell nyitva állnia.” /Yogi Bhajan/

Szív csakra- Anahata Csakra

Elhelyezkedése: a szeggycsont, a mellkas, a bordakosár, a kulcsontok és a lapocka területei. A karok és a kezek is a szívcsarka kiterjesztései.
Szervei: Tüdő, szív és a csecsemőmirigy

A könyörületesség, a szerelem, a szeretet, a gyűlölet érzések kapcsolódnak hozzá. Magában hordozza a képességet az önggyógyításra és mások gyógyítására is.

Amikor a szív központ egyensúlyban van és nyitott akkor megtapasztalhatod a szeretet és a könyörületesség érzését, a képességget az önzetlenségre.
Képes vagy szolgálni, önzetelnül segíteni másokat, ismered a határaidat, és kapcsolataidban másoknak is határokat tudsz szabni.

Amikor a szív központ gyenge és bezárt, bizalmatlanságot, bezártságot és magányosságot érzünk.

Ha túl nyitott ez a központ akkor védtelen. Könnyen elveszítjük, feladjuk saját szükségelteinket másokéval szemben, vagy mások érzelmi lábtörlőjévé válunk. Akár társfüggőség is kialakulhat – ez főként akkor mutatkozik, ha azt gondoljuk, hogy nincs elég szeretet vagy támogatás az életünkben. Elkezdünk mindenbe és mindenkibe kapaszkodni amit vagy akit csak magunk körül találunk. Ráerőltetjük magunkat másokra – kétségbeesve akarjuk érezni a szerelmet, a szeretetet.

Ennek az ellenkezője a bezártság érzése, amikor azt mondjuk; nincs szükségem senkire, jól vagyok így egyedül, megóvom magam mindetntől még attól is ami még sem történt. Lehetőséget sem adok egy esetleges csalódásnak.

Mi a megoldás?
A megoldás hogy bízol, bízol abban, hogy a szertet és a könyörületesség igénye találkozik. Ez majd megengedi hogy a szívcsakra nyitott legyen és kiegyensúlyozott.

A kiegenysúlyozotlanságnak fizikai tűnetei is lehetnek: pl gyomorégés, merev vállak, krónikus kar vagy kéz, csukló sérülések, fájdalmak.

Hogy kiegyensúlyozd a Szív Csakrát:
– Viselj zöldet és/vagy rózsaszínt.
– Hordj vagy meditálj rózsakvarccal.
– Gyakorold az “Ego Eradicator” – Ego Irtó kriyát.
– Keress egy helyet, ahol szolgálhatsz vagy önkénteskedhetsz.
– Biztosítsd, hogy az adás és a kapás egyensúlyban van az életedben.
– Gyöngéden érints meg a Szív Központot.

fordította: Rita Csontos Preet Nishan Kaur

forrás: https://www.3ho.org/heart-chakra