Sirsasana – Fejenállás

fejenállásFejenállás a legteljesebb fordított testhelyzetű ászana. A fordított nehézségi erő elsősorban a fejet éri, és nem a nyakat. A vér súlya így leginkább a fejben, illetve a központi idegrendszerben érezteti hatását.
Kivitelezése nem egyszerű, de nem kell hosszú idő a begyakorlásához. A fej és a kéz pontos elhelyezése igen fontos, mert a test súlyának nagy része a fej búbján és az azt kosárszerűen körülvevő kézen nyugszik.

Hatásai:
1, Az alsó végtagban a vénák teljesen kiürülnek, az esetleges vénatágulatok eltűnnek a felszínről, és hasonló jelenség játszódik le az egész alsó testfélben. Ez hatékony lehet a hasüreg krónikus gyulladásos folyamataiban, visszértágulatokban.
2, A szervek fordított helyzete elsősorban a szervek saját, főleg kötőszövetes felfüggesztésére, valamint a szervekhez menő és azokból kilépő erek helyzetére hat. Az előbbi hatás főleg akkor kedvező, ha a szervek helyükről elmozdulnak (gyomorsüllyedés, vesesüllyedés).
3, Szellemi frissességet létrehozó hatása – legalább is átmenetileg- tagadhatatlan: fejenállásból felkelve bárki tapasztalhatja, hogy feje “kitisztult”, felfrissül, gondolattársításai meggyorsulnak. A tanulás könnyebb, az emlékezés javul, az álmosság megszűnik.
4, A fej egyéb szerveinek működésére is hat a jobb vérellátás, mindenekelőtt a fül, a szem, a felső légutak, a fejen és nyakon lévő belső elválasztású mirigyek (tobozmirigy, agyalapi mirigy, pajzsmirigy, stb) működésére.
5, Mindezek megmagyarázzák az ászana hormonális, valamint ún. megfiatalító hatását.
6, Még a bőrről néhány szót: a kozmetikai szerek egy része minden eszközt megragad, hogy az arcbőrben vérbőséget, jobb vérellátást hozzon létre. Ugyanezt érjük el a fordított testhelyzetű ászanákkal is. Az arcbőrt fiatalon és rugalmasan tartják.
7, A Vérbőség a hajas fejbőrön is érvényesül, s ezen keresztül hátráltatja a kopaszodást.

Forrás: Dr.Vígh Béla – Jóga és tudomány