Akrojóga

Az Akrojóga, akrobatikus elemekkel tarkított jóga, vagy jóga elemekkel tarkított akrobatikus gyakorlás?

Attól függ honnan nézzük. Az viszont biztosan elmondható, hogy egy  mindenképpen vidám, felszabadult hangulatú gyakorlás, melynek során észrevétlenül erősítesz és nyújtasz, mozgatod át tested minden izmát.

“A garantált jó hangulat mellett az akro jóga számos áldásos hatást is magáénak tudhat. Hatékony eszköz a csontritkulás megelőzésében, mivel a partner súlyát nyújtott lábbal, csonton tartjuk. Egyszerre erősíti és nyújtja a végtagok és a törzs izomzatát, emellett fejleszti az egyensúlyérzéket és a mély izomzatot, mely nagyban hozzájárul a jógában és a különböző sportokban való fejlődéshez.

Gyökereit egy, a 30-as években készült videóig szokás visszavezetni, ahol Krishnamacharyát és tanítványát láthatjuk gyakorlás közben. Azóta az akro jóga átkerült Amerikába, ahol kisebb fajta mozgalommá nőtte ki magát, Montrealban a Jessica Goldberg és Eugene Poku, az Egyesült Államokban pedig a Jenny Sauer-Klein és Jason Nemer páros vezetésével.

Amikor az akro jógát gyakoroljuk, 3 ember nagy harmóniában való mozgásáról beszélünk. Az alsó, a tartó ember (base), aki a hátán fekve, függőlegesen kinyújtott lábain tartja és mozgatja a felsőt (flyer), aki „repül” az alsó lábain. Mivel a tartás nyújtott lábbal történik, a súlyt a csontok és nem az izmok tartják. Ettől a tartás könnyeddé és elegánsan kivitelezhetővé válik, még olyan esetben is, mikor kisebb termetű ember tart egy nagyobbat.

A profin megtartott akro jóga óra elmaradhatatlan 3. résztvevője a spotter, aki a különböző kitartott pozíciók és tranzitok kialakítását segíti. Szükség esetén akár 2 spotter is segítheti a folyamatot, így téve biztonságossá még az összetettebb mozdulatokat is.

A jól felépített akro jóga óra legfőbb ismérve a hiteles (képzett és saját tapasztalatból tanító) tanár mellett, a biztonság és a kellő alapozás. Ennek érdekében megfelelő bemelegítéssel kezdünk, mely felkészíti az izmokat a várható munkára és végül thai masszáz elemekkel ötvözött kellemes nyújtással zárjuk a gyakorlást.”

(Tas Gergely – Az Akro Jóga workshop vezetője)

Akrojóga órára workshop keretein belül tudsz jönni, melyet minden hónapban meghirdetünk. A legközelebbi workshop Február 28.-án lesz.

akrojoga gödöllő