Amit a gerincünkről tudni érdemes!

Vagyis mi az a porckorong, és mit nevezünk gerincsérvnek?

A gerinc törzsünk erős, szilárd mégis rugalmas vázát alkotja, illetve védi a benne futó gerincvelőt. A gerincvelőből lépnek ki az ideggyökök, hogy aztán izmaink mozgatásáért felelős idegekké álljanak össze.

A gerincünk stabilitását és egyben rugalmasságát felépítésének és kettős „S” alakjának köszönheti. A gerinc csontos csigolyákból és a közöttük lévő porckorongokból áll.

A porckorong szerepe a csigolyák közötti nyomóerő elosztása, ütközés csillapítása, illetve a gerinc rugalmasságának biztosítása, vagyis a gerincben lévő mozgások lehetővé tétele.

A porckorong kocsonyás külső gyűrűből és egy belső puhább magból áll. Saját tápanyag ellátása nincs, ezt a felette és alatta elhelyezkedő csigolyákból nyeri. Viselkedését sokszor egy szivacshoz hasonlítják, amit ha összelapítasz, kinyomod belőle a nedvességet, de ha engedsz a szorításon, akkor pedig megszívja magát vízzel.

Az idő előre haladtával porckorongjaink sajnos veszítenek nagyságukból és rugalmasságukból, ezért fontos a megfelelő táplálásuk és rugalmasan tartásuk.

Gerincsérvről, vagy más néven porckorongsérvről akkor beszélünk, amikor a külső rostos gyűrű elszakad és a porckorong belső puha része kitüremkedik és gerincsérv - porckorongsérvnyomja a gerincvelőből kilépő ideggyököket.

Porckorongsérv a gerinc bármely szakaszán kialakulhat, de legtöbbször a „modern” ülőéletmódból fakadóan a gerinc alsó háti (ágyéki) szakaszán illetve a nyaki szakaszon jelentkezik.

Porckorongsérv sokáig teljesen tünetmentes is lehet. Legtöbbször hosszú évek során alakul ki.

Legtipikusabb tünetei a derékfájás, lábba, ágyékba vagy fartájékba kisugárzó fájdalom, zsibbadás, rosszabb esetekben izomgyengülés, érzéskiesés jelentkezhet.

A gerincsérv legtöbbször, helyesen megválasztott, szakember által végzett célzott terápiával műtét nélkül gyógyítható.

Műtét egyedül a Lófarok szindróma (Cauda szindróma) estén válik azonnal szükségessé.

 

 

A porckorongsérv szempontjából a legfontosabb a megelőzés!

Mit tehetsz ennek érdekében?

1, Figyelj a helyes testtartásra!

Fontos, hogy ha ülő munkát végzel, használj ékalakú ülőpárnát és hengerpárnát a derék kitámasztására. Sokszor kelj fel, sétálj, végezz egy pár nyújtó, átmozgató gyakorlatot! Nagyon fontos, a számítógép helyes, szemmagasságbeli elhelyezése is.

 

 2, Mozogj!

Találd meg a számodra legkellemesebb mozgásformát, mellyel hatásosan tudod erősíteni, lazítani és rugalmasan tartani a hátizmaidat –elsősorban a mély hátizmokat. Erre az egyik legtökéletesebb mozgásrendszer például a jóga! J

Szánj rá időt, hogy megtaláld azt a képzett oktatót, akiben megbízol és jó érzéssel követed tanácsait.

 

3, Tápláld a porckorongjaidat!

Igyál sok sok folyadékot, lehetőleg víz formájában!

 

4, Változtass az életmódodon! – Élj tudatosabban!

Itt az idő, hogy felismerd és szembenézz azokkal a szokásaiddal, amelyek károsan hatnak egészségedre!

Ne dohányozz! – a dohányázás káros hatásairól nyilván nem most hallasz először, így azokara most nem térnék ki.

Figyelj a táplálkozásodra! – Mindennap egyél nyers zöldséget, gyümölcsöt! Csökkentsd  a  fehér cukor, fehér liszt és a feldolgozott élelmiszerek bevitelét! Táplálkozz változatosan és tartsd hetente legalább egy „vega” napot, amikor nem fogyasztasz állati eredetű termékeket!

Ami a legfontosabb, hogy tölts több időt olyan elfoglaltsággal, amit szeretsz, ami örömet okoz! Ne sajnáld rá az időt és energiát!

írta: Nemes-Csontos Rita

www.jogakor.hu

felhasznált irodalom: www.porckorong.hu