Érzelmeink Hálójában

Történt már veled, hogy jóga gyakorlása közben önkéntelenül, az akaratod ellenére elsírtad magad? Esetleg vettél már részt olyan órán, ahol egy gyakorlóval ez történt?

 

Mit éreztél eközben? Mire gondoltál? Sajnáltad-e magad, vagy azt, aki sírva fakadt? Szégyenkeztél-e emiatt? Tudtad-e, hogy miért történik mindez? Éreztél-e esetleg felszabadító, megkönnyebbült érzést utána?

 

Egy biztos, bármit is gondolsz erről, ez egy JÓ DOLOG!

 

“A jóga holisztikus rendszere úgy van felépítve, hogy ezek az érzelmi kitörések, biztonságosan megtörténhessenek.” Mondja Joan Shivarpita Harrigan Ph.D., egy amerikai pszichológus, Patanjali Kundalini Yoga Care vezetője. “ A jóga az nem csak atlétika, hanem egy spirituális rendszer. Az ászanák arra valók, hogy közvetlen hatást gyakoroljanak a finom testre a spirituális fejlődés érdekében. Sokan a fittségük, egészségük megőrzése miatt kezdenek el jógázni, vagy csupán azért, mert úgy hallották, hogy segít a relaxálásban, pedig a jóga gyakorlás valódi célja, nem más mint, a spirituális fejlődés.”

Ennek a fejlődési folyamatnak a része, hogy áttörjünk különböző megoldatlan problémák által okozott energia blokkokat, gátakat a finom testben. “ Bármikor, amikor a fizikai testeddel dolgozol, dolgozol az elméden és az energia rendszereden is – az energia az, ami hidat képez a test és az elme között,” magyarázza Harrigan. “Ez egyben azt is jelenti, hogy dolgozunk az érzelmeinkkel, vagyis az érzelmi kitöréseink ennek a személyes és spirituális fejlődési útnak a mérföldkövei.”

érzelmeink hálójában

Egyértelműen ez történt Hilary Lindsay-vel is az Active Yoga in Nashville alapítójával. Mint jógaoktató nagyon sok érzelmi áttörésnek volt tanúja; mint gyakorló saját magán is többször tapasztalta ezt. Az egyik legmeghatározóbb élménye, egy csípőnyitó órán történt. Közvetlenül az óra végeztével, teljesen jól érezte magát, de a hazafelé vezető úton borzasztóan ideges és érzékeny lett. Azt is érezte, hogy egy lelki forduló ponthoz érkezett – olyan érzés volt, mintha megtisztult volna valamitől. Lindsay úgy érezte, saját elmondása szerint, hogy megkönnyebbült. “ Minden kétség nélkül egy múltbéli érzelmi lenyomat távozott,” mondta.

A következő napra virradóan a saját magáról alkotott véleménye 180 fokos fordulatot vett. Felismerte, hogy ő egy olyan személyiség, aki folyamatosan bizonyítani akarja képességeit és erejét, és rádöbbent, hogy ez részben annak köszönhető, hogy meg akart felelni a szülei által felállított elvárásoknak. A lelke mélyén fel kellett ismernie, hogy ő egy gyakorlott, tapasztalt személy és el kell engednie ezt a belső kényszert. Ez a felismerés, Lindsay szerint, forduló pont volt az életében.

Nem minden érzelmi áttörés hoz ilyen egyértelmű eredményt. Nehéz és feszült áttörés kísér a legtöbbször minden olyan elengedést, amely mélyről jövő, hosszantartó szomorúságot, bánatot, félreértést old ki. Olyan érzelmeket, amelyeket tudattalanul hordozunk magunkban éveken át.

“Ha a gyermekkorunkban történik velünk valami, akkor minden esetben reagál rá a testünk,” mondja Michael Lee, a Phoenex Rising Yoga Therapy alapítója. “Ez különösen igaz, nagy megrázkódtatások esetén. A testünk véd bennünket, védi a létezésünket. Olyan dolgokat tesz, amellyel (csillapítja a fájdalmunkat) megakadályozza, hogy az egész fájdalmat átéljük.”

“Az érzelmi fájdalmak nyomasztóak egy kis gyermek számára, mert nem tudja, hogyan dolgozza fel őket,” folytatja. “Tehát a test egyszerűen kikapcsolja a szomorúságot; ha nem tenné, akkor a test meghalna az érzelmi bánat miatt. Csakhogy a test tovább folytatja a fizikai óvást, akkor is, amikor a fájdalmat okozó helyzet már rég megszűnt.”

A fájdalmas tapasztalásaink lehetnek kisebbek, erősebbek, hosszantartóak, vagy akár krónikus problémák, de a védekezési mechanizmusunk még nem tisztázott: “Nem igazán tudjuk, hogy hogyan működik a test-memória dolog,” mondja, “legalább is nem a nyugati értelemben.”

A Test-Elme Kapcsolat

 

A jógikus felfogásban, ettől eltérően azonban, nincs szétválasztva az elme, a test és a lélek. A három együtt létezik; ami az elménkben történik, az történik a testünkben és a lelkünkben is. Más szóval, ha valami lelkileg nyomaszt, érzelmileg aggaszt vagy szellemileg zavar, nagy valószínűséggel testi tüneteket is fog okozni. Minél mélyebbre hatolunk a fizikai testünkkel a jóga gyakorlatok során, annál nagyobb eséllyel fognak érzelmi problémáink felszínre törni.

A jógikus filozófia szerint, mindannyian érzelmeket, céltalan gondolatokat hordozunk a testünkben, amely meggátol bennünket abban, hogy elérjük a szamádhit, amit “tudatos megvilágosodásnak” definiálunk. Minden kényelmetlenség, rendellenesség a testünkben megakadályoz abban, hogy ebbe az állapotba kerüljünk. Az ászanák az egyik út a boldog elégedettség eléréséhez. Az elme összpontosítása, az érzelmi blokkok és a belső feszültségek oldása közelebb hoz bennünket a végső boldogság megtapasztalásához.

Bár az ősi jógik már tudták, hogy az érzelmi problémákat nemcsak az elménk, de a testünk és a lelkünk is hordozza, a nyugati gyógyítás csak lassan fogadja ezt el. Új kutatások már tapasztalatokkal bizonyítják, hogy a szellemi és érzelmi állapotunk hatással van a fizikai állapotunkra, és hogy az elme-test kapcsolat nagyon is valóságos.

Sok orvos, pszichoterapeuta és csontkovács örül ennek a felfedezésnek, és már sok helyen javasolják a jógát, míg néhány éve csak biomechanikus módszerekkel próbálkoztak.

Nehéz lenne pontos ászanákat mondani az érzelmi blokkok oldásához. Sok tapasztalt jógaoktató egyetért abban, hogy a Tevepóz (Ustrasana)- mellkasnyitó póz, a csípőnyitó pózok és a támadó állások, amelyek a legtöbbször okoznak érzelmi áttörést.

“A tevepóz, mert azonnal nyitja a szívet. A csípőnyitók, mert ezen a terülten raktározódnak alapvető érzelmeink, és a támadóállások, mert nagyon sok kiaknázatlan lehetőség és erő rejlik a „combokban,” mutat rá Anna Forrest, a Forrest Yoga Circle studio alapítója. A csavarások és a hátrahajlítások szintén segíthetnek érzelmi blokkok oldásában.

Akárhogyan is, ami működik az egyik embernél, nem biztos, hogy fog a másiknál.

Nem követelheted az áttörést, és nem kaphatsz rá választ, de mindenképpen tudsz hallgatni a tested jelzéseire. Meg tudod figyelni és fel tudod fedezni, hol vannak benne feszültségek, melyik az a terület ahol blokkok alakultak ki, és jóga gyakorlatok segítségével, Pránajámával (légző gyakorlatokkal) és meditációval tudsz ezen segíteni!

Szerkesztette és fordította: Nemes-Csontos Rita

forrás:http://www.yogajournal.com/article/practice-section/emotions-in-motion/