Napüdvözlet – Surya Namaskar

 Mi a szúrja namaszkára?

A szúrja namaszkára szanszkrit szó napüdvözletet jelent (szúrja = nap, namaszkára = üdvözlet, tisztelet). A napüdvözlet gyakorlatsor a jógahagyományok szerves részét képzi.

Napüdvözlet története:

Vitatott. Új keletű vagy tradicionális, esetleg már több ezer éves és a védákban is vannak rá utalások?

Nyugaton sokáig ismeretlen. 1936-ban Amid Raja mutatta be egy angol riporternek mint az indiai birkózás bemelegítő gyakorlata. 1950-es években terjedt el az USA-ban Swami Visna Devananda tanítását követően.

Mitikus háttér: Ráma VisraMitrától kapja meg a csatamezőn ezt a technikát és így sebezhetetlenné válik.

A napüdvözletben a nap különböző fázisait is köszöntjük, melyek az élet körforgását és az újjá születéseket szimbolizálják.

A gyakorlatsor tizenkét testtartást foglal magában, melyeket egymás után veszünk fel dinamikusan, légzésszinkronnal. A mozgásfolyamat minden egyes ászanájához társul egy-egy légzés és egy-egy mantra, melyek segítségével megtapasztalhatjuk a légzés, a mozgás és a tudatosság teljességét. Dristik (fókuszpont) megtartása is fontos. Segít rögzíteni a figyelmet és ezáltal az elme is kontrolálhatóvá válik. Minden ásanának megvan a saját Drsihtije. Drishti lehet egy külső pontra, de ehhez mindig kapcsolódik egy belső Dhrsiti is is.

A szúrja namaszkára nem egyszerűen csak fizikai torna, hanem módszer is, amely egyesíti magában a jóga fontosabb elemeit. Az ászanák (testtartások) áldásos hatásainak köszönhetően megerősíti a testet, a pránájáma (légzésszabályzás) által feltölt energiával, a meditációval pedig kiegyensúlyozza az elmét.

A szúrja namaszkára lelki szinten – a meditáció hatásain túl – istentiszteletként értelmezhető, ugyanis a gyakorlatsor mantrái a Nap istenségének neveit tartalmazzák. A tizenkét testgyakorlat a Nap, az élet forrásának ciklikusságát jelképezi (a nappal tizenkét óráját, a Nap pályájának tizenkét állatövét), végrehajtásával hódolatunkat fejezzük ki, Szúrja, a napisten előtt.

Ebben a korban a Nap istenségének szerepét Szúrja-Nárájána, vagyis Krisna egyik inkarnációja tölti be. Tehát a szúrja namaszkára végzésével nem egy félistent, hanem közvetett módon az Istenség Legfelsőbb Személyiségét imádjuk. Isten imádata és odaadó szolgálata pedig a legegyszerűbb módja a felszabadulásnak, az anyagi világból való kiszakadásnak.

A Surya Namaskar a belső világosságra is összpontosít. A tudatosság fénye, a bölcsesség forrása, amihez a jóga gyakorlatokon keresztül szeretnénk visszatalálni.

  A Napüdvözletnek több formája is ismert.

Tradicionálisan a napüdvözlet 108X végzik és minden egyes eleméhez tartozik egy-egy mantra, amelyet az egyes ászanák kivitelezésekor meditatívan el szoktak vibrálni. Természetesen a napüdvözletet lehet a mantrái nélkül is gyakorolni, de aki szeretne szellemi szinten is a gyakorlat mélyére hatolni, annak javasolt a mantrák használatának elsajátítása. A hagyomány szerint a felsorolt mantrák a Nap különböző neveit tartalmazzák és a Nap járásának tizenkét fázisát képviselik (a tizenkét állatövi jegyét).

A 108-as szám rendkívül nagy jelentőséggel bír a védikus kultúrában, 108 szem van a hinduk imafüzérén és az Upanisadok száma is ugyanennyi. Ezen kedvező szám és a Nap között mindig is szoros kapcsolatot feltételeztek, hiszen a Nap átmérője épp 108-szorosa Földének, illetve a két égitest között távolság a Nap átmérőjének 108-szorosa.

[pullquote align=”left|center|right” textalign=”left|center|right” width=”30%”][/pullquote]

A szúrja namaszkára mantráinak jelentése

1.Óm mitrája namaha – „Üdvözlet a barátnak”

A Napot kozmikus barátnak tekintik, mert mindenkinek jóakarója. Fényt, hőt és energiát áraszt mindenkire válogatás nélkül. Ebben a minőségben Mitra a neve. Az embereket tettekre sarkallja, őrzi az Eget és a Földet, mindenkit egyenlőnek lát. Mitra a tizenkét Áditja egyike, vagyis Aditi egyik fia. Az Áditják a nap tizenkét fázisát képviselik a tizenkét hónapban. Az áditja szó napot is jelent.

2. Óm ravajé namaha – „Üdvözlet a sugárzónak”

Ravi a sugárzó teremtmény, aki minden élőnek isteni áldást hoz.

3. Óm szúrjája namaha – „Üdvözlet az aktivitást és életerőt adományozónak”

A Szúrja szóval akkor illetik a Napot, amikor a Nap istensége erőteljes oldaláról mutatkozik meg. Ebben a minőségben Ő az égbolt ura, a mennyek fenntartója és a tűz képviselője.

4. Óm bhánavé namaha – „Üdvözlet a megvilágosodottnak”

A Nap a guru, vagyis a tanár jelképe, aki a tévedéseink sötétségéből kiszabadít bennünket ugyanúgy, mint ahogyan a napkeltével az éjszaka sötétsége is eloszlik.

5. Óm khagája namaha – „Üdvözlet a levegőn áthatolónak”

A Nap sugarai áthatolnak az égbolton, a levegőn, így a Nap vándorlása láthatóvá válik számunkra. A Nap periodikus vándorlása az alapja az idő számításának, ebből adódott, hogy az idő urává a Nap lett. Ezzel a mantrával az idő irányítóját arra kérjük, hogy előrébb juthassunk az életben.

6. Óm pusné namaha – „Üdvözlet az erő adományozójának”

A Nap az erő forrása. Apaként táplál bennünket energiával, fénnyel és élettel.

7. Óm hiranja-garbhája namaha – „Üdvözlet az aranyló kozmikus önvalónak”

A Hiranja-garbha, az okok magja olyan, mint egy aranytojás. Mielőtt az egész univerzum létrejött volna, potenciálisan a Hiranja-garbhában tartózkodott. Ehhez hasonlóan tartalmaz potenciálisan minden életet a Nap.

8. Óm marícsajé namaha – „Üdvözlet a Nap sugarainak”

Marícsi nem más, mint Brahmá egyik fia, akit azokkal a fénysugarakkal hasonlítanak össze, amelyek a Napból erednek. Marícsi neve fénysugarat és tükröződést jelent.

9. Óm áditjája namaha – „Üdvözlet Aditi fiának”

Aditi a kozmikus anya Mahá-saktinak (Durgá-dévínek) az egyik neve. Aditi minden erő forrása, és az ő egyik fia Szúrja.

10. Óm szavitré namaha – „Üdvözlet a Nap éltető erejének, a jóságos anyának”

Szavitri az életerő, a felébresztő, aki az embereket tevékenységre ösztönzi.

11. Óm arkája namaha. – „Üdvözlet a szívből tiszteltnek, a dicséretre méltónak”

Az arka „energiát” jelent. Világunkban a legtöbb energia a Napból ered, ezért szeretetre és dicséretre méltó a Nap.

12. Óm bhászkarája namaha – „Üdvözlet annak, aki a megvilágosodáshoz elvezet”

A Nap a transzcendentális és a spirituális igazság szimbóluma. Lelki életünk útját világítja be, mely szabadulásunk végső céljához vezet.

A napüdvözlet végrehajtásánál csak akkor kezdjük el elmében vibrálni a mantrákat, amikor az ászanák és a légzések fizikai szinten már tökéletesen, erőlködés nélkül mennek.

[pullquote align=”left|center|right” textalign=”left|center|right” width=”30%”][/pullquote]

Surya Namaskar Hatásai:

 • Felkészíti a gyakorlót a haladó ászanák gyakorlására és kiegészíti azok hatását.
 • Frissít, javítja a belső szervek vérkeringését, fokozza a légzés hatékonyágát, kiegyensúlyozza a belső elválasztású mirigyek működését, erősíti és rugalmassá teszi az izomzatot, méregtelenít.
 • Csökkenti a fizikai és szellemi feszültséget, élesíti az elmét.
 • Megkönnyíti az emésztést az emésztőszervek rendszeres nyújtásával illetve összenyomásával.
 • Energizálja és serkenti a belső szervek működését, megszünteti az emésztési zavarokat. Megerősíti a has izomzatát, az elmozdult szerveket újra helyükre mozdítja. A belső szervek szintjén jelentkező vérpangást gyorsan megszünteti.
 • A pajzsmirigy valamint más nyaki mirigyek működését normalizálja, a nyaktájék összenyomása és nyújtása által.
 • Normalizálja a vérnyomást, és a végtagok vérellátását is fokozza.
 •  Felfrissíti az idegrendszert a gerincoszlop rendszeres nyújtása által. Helyreállítja a szimpatikus valamint a paraszimpatikus idegrendszer működését, serkenti a memóriánkat, alvásunk mély és pihentető lesz.
 • Eltávolítja a belső feszültségeket és segít megnyugtatni az idegrendszert. Segít legyőzni és megszüntetni a letargikus állapotokat, pesszimizmust, lustaságot és kedvtelenséget, a nap típusú energiák felhalmozásával egész lényünk szintjén – ragyogni kezdünk akár a Nap.
 • A rendszeres gyakorlás által az egész test (nyaktájék, vállak, karok, izületek, hát- és hasizom, combok, vádlik) folyamatosan erősödik anélkül, hogy elvesztené rugalmasságát. Helyes testtartást eredményez.
 • mobilizálja az ízületeket, tónusossá teszi az izmokat, a gerincet tökéletes állapotban tartja.
 •  A méh és petefészek működésére is jótékonyan hat. Megszünteti a menstruációs ciklus rendszertelenségét, valamint a vele járó fájdalmakat.
 • Megoldja a súlyfelesleg problémáját, ugyanis elégeti a has, csípő és nyaktájék felesleges zsírpárnáit. Megszünteti a tokát. Csökkenti az ádámcsutka abnormális kiemelkedését a nyak előrenyomásával és a pajzsmirigy tájékának nyomásával.
 •  Növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket az immunrendszer és a fizikai test egyidejű erősítésével. Arányosra formázza testünket és megszünteti a kövérséget. Határozottságot valamint finomságot kölcsönöz mozgásunknak. Nagyon jó felkészítő gyakorlat tornászok, sportolók számára is.
 • A leghatékonyabb gyakorlat a belső harmónia és fiatalságérzés eléréséhez, ezáltal pozitív hozzáállást segít elő az élet minden területén.
 • Figyelmet, légzést és mozgást hangol össze, lecsendesíti az elmét, tisztítja a tudatot, szeretet ébreszt, befogadóvá tesz.
 • A napüdvözlet energetikai szempontból megébreszti és összehangolja a csakrák működését.

 Ellenjavallatok:

Nem ajánlott a nőknek a menstruációs ciklus alatt (legalábbis az első 2 napon) végezni a gyakorlatot – ez egyéntől függ. A surya namaskara gyakorlása nem ajánlott továbbá a terhes nőknek az 5. hónaptól. Szülés után csak fokozatosan térjenek vissza gyakorlására, miután szervezetük működése helyreállt. Különböző sérvek esetén sem javallott a gyakorlása.

Akut, idült gyulladásos állapotban, láz esetén. Korábbi műtét vagy betegésg utáni lábadozás állapotában. szív és érrendszeri betegségek esetén.

Általában hajnalban végezzük, mert:

 •  energetizálja a testet, lelket, elmét
 • surya alattvalóiként végig kísérjük az ő ébredését
 • korán kelők egészségesebbek és tovább élnek
 • visszataláljunk az élet természetes ritmusához (napkeltétől, napnyugátig)

[pullquote align=”left|center|right” textalign=”left|center|right” width=”30%”][/pullquote]

Napüdvözlet végrehajtása:

 •  Pranáma Asana, Namaste kéztartással – kiinduló testhelyzet, (Anjali mudrával) – szívcsakrához (anahata chakra) kapcsolódik (Om Mitraja Namaha)- bal és jobb agyfélteke összehangolódik
 • Urdva Namaskar – (Hasta Uttanasana, Urdva Hastasana) (Om Ravajé Namaha) Ravaje- ragyogó, tündöklő – Torok (Visuddhi Chakra) csakra gyakorlata, kinyílik a torok területe)
 • Uttanasana – (Pada Hastasana) – (Om Suryaya Namaha) – Svadisthana Chakra (szakrális csakra) Gyökércsakra, Muladhara Chakra
 • Ardha Chandrasana – (Ardha Bujangasana, Ardha Chakrasana) –(Om Bhanavé Namaha) (Arra fényességre utal, ami elűzi a sötétséget- szétoszlatja a tudatlanságot) – Ajna Csakra (homlok csakra)
 • Adho Mukha Svanasana – (Om Kagaja Namaha) (Tér, üresség, átuzazik a térben, égen) Svadisthana Chakra (szakrális csakra), Manipura Csakra (Köldök csakra)
 • Astanga Namaskar – (Om Pusné Namaha)– Mindent tápláló energia forrása- Manipura csakra, Köldök csakra
 • Bujangasana (Om Hiranja Grabhaja Namaha) – (arany anyaméh) – szívcsakra, anahita chakra, torok csakra, Visuddhi csakra
 • Adho Mukha Svanasana– (Om Marijayé Namaha)- csodás, csodálatos felismerés csodája) Svadisthana Csakra, Manipura csakra
 • Ardha Chandrasana (Om Additayaya Namaha) (Additi- Istenség, aki megteremti Napistent)- Ajna Csakra (homlok csakra)
 • Uttanasana (Pada Hasasana) – (Om Savitré Namaha) – ( A tudás istennője, örök aktivitás energiája)- Svadisthana Chakra (szakrális csakra)
 • Urdva Namaskar (Urdva Hastasna) – (Om Arkaya Namaha) – Az élet energiájának koncentrált formátuma.
 • Pranáma Asana (Tadasana), Namaste kéztartással (Om Bashkaraja Namaha) (univerzum ura)

Felhasznált irodalom forrása: www.jogapont.hu

Napüdvözlet